
Policy: Leasing Worship Space 
Presbytery of Baltimore 

 
The Property of the Presbyterian Church (U.S.A.), of its councils and entities, and 
of its congregations, is a tool for the accomplishment of the mission of Jesus 
Christ in the world.”  (G-4.0201)  

  
"The great ends of the church are the proclamation of the gospel for the salvation 
of humankind; the shelter, nurture, and spiritual fellowship of the children of God; 
the maintenance of divine worship; the preservation of the truth; the promotion of 
social righteousness; and the exhibition of the Kingdom of Heaven to the world." 
(F-1.0304)  
 
The Book of Order in G-4.0206 b. states that “A congregation shall not lease its 
real property used for purposes of worship, or lease for more than five years any 
of its other real property, without the written permission of the presbytery 
transmitted through the session of the congregation.”   In an Advisory Opinion1 
from the Constitutional Services arm of the General Assembly, issued on April 2, 
2004, "used for worship" is defined as “the sanctuary and nearby rooms that are 
closely related to the congregation's own needs.” 
 
The Presbytery of Baltimore has delegated the responsibility to the Property and 
Loan Commission, in consultation with the Committee on Ministry, for reviewing 
requests for leasing of the property of a particular church and the authority for 
granting permission to lease, within the following guidelines. 

 
On Leasing Worship Space  
1. The Committee on Ministry, will ordinarily approve requests from 

congregations pertaining to the leasing of their worship space when the 
lessee is affiliated with a denomination in correspondence2 with the 
Presbyterian Church (U.S.A.).   (If in doubt, check with the Stated Clerk.)  

 
2. The Committee will ordinarily deny requests for approval of leasing 

arrangements with Christian congregations that are affiliated with 
denominations that are not in correspondence with the PC (U.S.A.).  

 
3. The Committee will ordinarily approve lease arrangements with Christian 

congregations that are not affiliated with any denomination, provided that they 
sign a covenant recognizing the PC (U.S.A.) as one branch of the true church 
of Jesus Christ.  

 
4. The Committee will consider lease arrangements with other faith 

organizations that seek to use our space for worship.  The congregation 
should be in good standing with its parent organization and its parent 



organization should recognize the PC (USA) as a legitimate religious 
organization.  

 
5. If a particular church wishing to enter into a lease arrangement is in a period 

of transition between pastors, the Committee on Ministry should consult the 
COM liaison and the Transitions Team before granting approval.  

 
6. When a non-PCUSA new church development approaches a PCUSA church 

to rent its facilities for worship, the Presbytery encourages the PCUSA church 
to enter into discussions regarding the possibility of the new congregation 
affiliating itself with the PCUSA as a "fellowship" for a period of two years to 
enable a time of discernment regarding future affiliation with the PCUSA. 

 
7. Because it is not appropriate to charge rent to other Presbytery entities 

(fellowships, new church developments, or congregations), the Committee 
encourages those congregations and fellowship to develop covenant 
relationships.  Such partnership relationships pertaining to shared expenses 
for utilities and property upkeep are appropriate as long as they are directly 
related to the particular expense and are covenantal rather than contractual.  
If expense is a critical factor in a shared relationship, then we encourage the 
session to contact the Commission on Thriving Congregations. 

 
Leasing Space for Weddings  
Since the Book of Order defines a wedding as a service of worship, the churches 
of this Presbytery are given permission to lease space for the celebration of a 
wedding or a service celebrating the renewal of marriage vows as approved by 
the respective session of a church. This paragraph constitutes the required 
written permission.  
  
 
 
Note 1: 

http://www.pcusa.org/constitutionalservices/ad-op/note11.pdf 
Advisory Opinion   Note #11    April 2, 2004  
Church Property  
C. Leases, G-7.0304a, G-7.0401, G-8.0502, G-10.0102o 
When a congregation wishes to rent or lease the use of its building or land, there 
are a variety of legal, tax, zoning and practical issues that should be considered.  
Time, space, purpose and other local circumstances will, of course, determine 
what kind of lease or written agreement is appropriate and which of the matters 
listed here will apply.  
 
Church Polity:  
 Among the responsibilities and powers of a session is "to provide for the 
management of the property of the church, including determination of the 
appropriate use of church buildings and facilities" (G-10.0102o).  The business to 
be transacted at a congregational meeting includes "matters related to buying, 
mortgaging, or selling real property" (G-7.0304a).  



 
If the real property being leased is that used for purposes of worship, or if any real 
property is to be leased for more than five years, the session must secure written 
permission of the presbytery, G-8.0502.  "Used for worship" means the sanctuary 
and nearby rooms that are closely related to the congregation's own needs. It 
would not apply to a separate building or, in a large building, to space that has a 
separate entrance, which a tenant could use without interfering with the owner 
congregation's needs.      
  
The session may permit others to use the facilities of the congregation without vote 
of the congregation, and without needing permission of the presbytery for uses and 
purposes that will not greatly interfere with the congregation's worship and 
programs.  Somewhere on a range between weekly evening use of the church hall 
by an Alcoholics Anonymous group and exclusive use of half of the education wing 
for a daytime elder- care center is a "tipping point" beyond which the wise session 
will want to lay its plans before the congregation for information or approval. The 
session should consider whether the tenant's uses will require the congregation to 
"move over" - how far?  
  
The point at which presbytery approval is required is also related to prudent 
judgment rather than precise definition.  The rule was introduced in 1947, added to 
sections on selling and mortgaging real property adopted during the Depression. 
The idea was to ensure that the presbytery would have an opportunity to help 
sessions facing financial difficulties and changing neighborhoods.  
  
The presbytery's approval should be sought when the use proposed might 
significantly curtail the congregation's normal uses and opportunity for ministry. 
The session and the presbytery ought to consider physical interference with the 
congregation's needs, whether theological doctrine and liturgical practices would 
be problems and whether the tenant's use poses any significant risk of liabilities for 
the safety and security of the church members or the tenant's clients. The lease 
should ordinarily be for a non-profit use consistent with the purposes of the church.  
  
 Where there is a board of trustees separate from the session, with responsibilities 
for determining use of property, the same procedures and practices should be 
observed, keeping in mind that trustees hold and manage property for the worship 
and mission purposes of the congregation as determined by the session (G-
7.0401).  

 
Note 2: 

The definition of being 'in correspondence' is in the Book of Order, G-15.0200. The 
PCUSA is a member of the World Alliance of Reformed Churches (their list of 
member is at http://www.warc.ch/list/church_list.html), the World Council of 
Churches, and the National Council of Churches. 
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LEASING WORSHIP SPACE TO BE USED BY A NON-PCUSA 

RELIGIOUS GROUP OR DENOMINATION 
  
  
  
Name of Church  _____________________________  
 
City _______________________  
  
Date ________________________  
  
Clerk of Session ____________________________  
  
Moderator of Session _____________________________  
  
Contact Information 
______________________________________________________  
  
  
Submit attachments needed:  
1. Name and address of group wishing to use worship space  

 
2. Contact person’s name, address, phone number, (email and fax, if applicable) 
  
3. Copy of session minutes authorizing the lease  
 
4. Pertinent information regarding the building use arrangements, including 

insurance  
 
5. Is the leasing church group “in correspondence” with the PCUSA)?                     

____ Yes                    ____ No (If in doubt, ask the presbytery stated clerk.)  
 
6. For Christian congregations neither in nor out of correspondence with the 

PCUSA, submit a signed covenant indicating that the religious organization 
recognizes the PCUSA as one branch of the true church of Jesus Christ.  

 


